Érezted már úgy, hogy jobb lenne, ha a nap nem csak 24 órából állna? Ha igen, akkor neked is szükséged van egy jó beosztásra. Kétgyermekes anyukaként nehéz volt az élet több területén egyszerre helytállnom, úgy, hogy mellette a kitűzött célokat is elérjem. Ebben a blogbejegyzésben megosztom veled, hogy mire figyelj az évtervezés során, hogy gördülékenyek legyenek a mindennapjaid, és hogyan jusson idő a mozgásra is, na meg az alakbarát étrend betartásához szükséges alapanyagok beszerzésére, ha fogyás a cél!

Tervezés, tudatosság, tettvágy

A tudatosság ott rejtőzik minden komoly elhatározás mögött, amely jó társ az utadon, és mindig számíthatsz rá, ha megerősítésre van szükséged. Határozd meg a hosszú, illetve rövid távú céljaidat, vagyis azt, hogy mit vársz ettől az évtől. Használj feljegyzéseket, határidőnaplót vagy bullet journalt – ezek az eszközök jelentősen megkönnyítik a tervezést, emellett a leírt gondolatoknak jóval nagyobb az ereje, ezt tapasztalni fogod te is. Érdemes egy kisebb alakú noteszt is beszerezned, amit magaddal tudsz vinni bárhová, és amint eszedbe jut valami, rögtön le tudod írni. A rövid távú célok hatékony megvalósításához készíts napi, heti és havi tervet is. Írd le, mi valósult meg, illetve hogyan érezted magad közben. Miért jó? Mert később visszanézve felfedezhetsz motívumot, levonhatod a tanulságot, ezáltal még hatékonyabb leszel. Az életmódváltás és fogyás esetében kifejezetten nagy segítséget jelentenek ezek a feljegyzések, hiszen nyomon tudod követni, mikor mit fogyasztottál, és milyen fejlődésen mentél keresztül. Ezek az apró, de nem elhanyagolható sikerek segítenek abban, hogy megőrizd a lelkesedésed, és lásd, bár a cél még odébb van, mégis mennyi mindent megtettél már és milyen részeredményeket értél el! Ha elhatároztad, hogy lefogysz, ne az legyen a cél, hogy 10 kg-ot akarsz ledobni, sokkal inkább az, hogy több és rendszeres mozgást iktatsz be a mindennapokba, és előre összeállított étrend szerint tudatosan és következetesen étkezel.

Idő

A bűvös, megfoghatatlan dolog, ami lehet a megnyugvást adó barátod, de fenyegető rém is, ami vészjóslóan feléd tornyosulva liheg a nyakadba. Ahhoz, hogy szembe tudj nézni a félelmeddel, és le tudd küzdeni a fojtogató szorongást, amit érzel minden egyes alkalommal, amikor közeleg egy határidő – legyen az magad elé állított vagy más által kiszabott – fel kell mérned a helyzetet. Írd le, hogy egy-egy teendő és tevékenység általában mennyi időt vesz igénybe, esetleg mennyire lenne szükséged. Magad is meg fogsz döbbenni, hogy sokszor egészen sok időt és energiát szentelünk jelentéktelen dolgoknak, amelyek lelkileg is sokat kivesznek belőlünk. Ennek eredményeként akár heti három-négy alkalommal is képes leszel hosszabb, vagy rövidebb mozgást beiktatni a napjaidba, legyen ez sétával megközelített úti cél vagy konditermi, otthoni edzés. Ha nem tudod, hogyan kezdj neki az edzésnek, milyen gyakorlatok lesznek számodra hatásosak, keress fel online egy személyi edzőt, vagy számos applikáció tud segíteni neked. Én a MyFitnessPal app-ot használtam, nekem nagyon bevált a kalóriaszámlálgatásnál, de tippeket is kaptam mindig.

Priorizálás

Hallottál már az Eisenhower mátrixról? A következő kategóriákból épül fel:

· Fontos és sürgős

· Fontos, de nem sürgős

· Sürgős, de nem fontos

· Nem fontos és nem sürgős

Ha e szerint kategorizálod a tennivalóidat, sokkal könnyebb lesz átevickélni a feladatok sokaságán. Kapásból látni fogod, hogy mi az, ami várhat, sőt az is előfordulhat, hogy egy bizonyos dolognak túl nagy jelentőséget tulajdonítottál, amely valójában egyáltalán nem fontos, még csak nem is sürgős. Ezt mind a munkában, mind pedig a szabadidődben is alkalmazhatod. Ha a bikiniforma elérése a cél, akkor az edzés elkezdése és a kiegészítő termékek beszerzése a fontos és sürgős kategóriába esik, míg a takarítás ugyan fontos, de nem sürgős, ezért hátrébb sorolhatod. A nehezebb feladatok előtt adj magadnak egy kis ösztönzést például azzal, hogy megiszol egy csésze finom teát.

Adj keretet a napodnak!

Véleményem szerint a legfontotsabb a rendszeresség. Az évtervezés esetében sincs ez másként, így ha a napjaidat edzéssel egészíted ki, kapsz egy keretet, amihez mindig tudsz viszonyítani. Megszokod, hogy egy bizonyos időpontban valamit csinálsz, ami segít a kiegyensúlyozottság fenntartásában, és teljes nyugalmat ad. Azt mondják egy új szokás elsajátításához 21 napra van szükség.

Az évtervezés során összeszedett teendőlista egyes tételei között számos összefüggést fogsz észrevenni, ami hasznodra válhat. Például, ha van egy étrended, akkor a bevásárló listán sem kell sokat gondolkoznod. Az ezzel megtakarított időt fordíthatod arra, hogy gyalog mész el az üzletbe – látod, ez remek példa arra, hogy az edzésen túl mivel járulhatsz hozzá a napi mozgáshoz.

A kevesebb néha több

Ahhoz, hogy kellően motivált tudj maradni, érdemes először kisebb célokat kitűznöd magad számára. Törekedj a minőségre a mennyiség helyett. Ha túl sok tétel van a listádon, amelyek közül akár csak egyet nem pipálsz ki a nap, hét vagy hónap végén, csalódást fogsz érezni. Ezzel szemben, ha azt látod, hogy a listádon szereplő pontok mindegyike sikeresen teljesült, máris elégedettséggel fog eltölteni. Engedd meg magadnak ezt az érzést, hiszen megérdemled!

Arról is szeretnék néhány szót ejteni, hogy mi van abban az esetben, ha beüt a krach. Képzeld el azt a helyzetet, hogy előtted a jól összeállított beosztás, minden a terv szerint halad, ám váratlanul közbejön egy halaszthatatlan tennivaló, egy nem várt esemény. Mit teszel? Ne omolj össze! Pánik helyett közelítsd meg máshonnan a dolgot. Nem kell foggal-körömmel ragaszkodni az eredeti elképzeléshez, amit az évtervezés során összeállítottál, ha az élet úgy hozza. Gondold át nyugodtan, anélkül, hogy irreális elvárásokat támasztanál magaddal szemben. Hidd el, sok energiát megspórolsz, ha a helyzet függvényében újratervezel, ahelyett, hogy megpróbálsz mindent görcsösen megcsinálni.

Ne feledd, az életedet te alakítod, te döntöd el, hogy mi az igazán fontos, ami előrelendít és boldoggá tesz.